یک سوم سهام بانک پارسیان فروخته می‌شود/ فروش بلوک ۳۳ درصدی بانک پارسیان دوباره کلید زده شد

  • ۱ آبان ۱۳۹۵
  • 3168

پایگاه خبری تحلیلی بانک مردم: سه شرکت ایران خودرو دیزل، تولید محور خودرو و چرخشگر از فروش سهام بانک پارسیان خبر دادند تا ایران خودرو طبق مصوبه شورای پول و اعتبار، فروش بلوک ۳۳ درصد سهام بانک پارسیان دوباره کلید بزند.طبق مصوبه مرداد سال جاری شورای پول و اعتبار و ابلاغ بانک مرکزی ، دو شرکت ایران خودرو و سایپا ۶ ماه مهلت دارند تا برای فروش بخشی از دارایی ها اقدام کنند.در این میان موضوع فروش ۳۳ درصد سهام بانک پارسیان توسط گروه ایران خودرو از سال ۸۸ مطرح بوده اما تا کنون به نتیجه ایی نرسیده ولی امروز سه زیر مجموعه ایران خودرو یعنی شرکت های ایران خودرو دیزل، تولید محور خودرو و چرخشگر از فروش سهام بانک پارسیان خبر داده اند.براساس این گزارش، مدیران این سه شرکت با ارسال نامه های جداگانه به سازمان بورس توضیحات زیر را دادند.این رویداد موجب شده تا سهام دو شرکت تولید محور خودرو و چرخشگر با اقبال بازار و رشد قیمت روبرو شوند . نماد ایران خودرو دیزل نیز قبل از شروع معاملات به دلیل ابهام درارائه اطلاعات متوقف شد.
توضیح مدیرعامل ایران خودرو دیزلتوضیح مدیر عامل چرخشگرتوضیح مدیر عامل تولید محور خودرو

سابقه فروش بلوک ۳۳ درصدی بانک پارسیان

اساس این گزارش ، شرکت ایران خودرو از مؤسسین اصلی بانک پارسیان است که بعد از ورود این بانک به بورس در آبان ۸۳ به قیمت هر سهم ۶۶۰تومان و فراز و فرود ۸۱۶ تا ۱۲۷ تومانی تا سال ۸۵، تصمیم به فروش بلوکی ۲۸٫۸ درصدی سهام بانک پارسیان به صورت عمده و یکجا گرفت.

با این تصمیم یک میلیارد و ۴۴۰ تومان سهم بانک پارسیان که در آن زمان عنوان بزرگترین بانک خصوصی کشور را داشت به قیمت هر سهم ۲۰۴ تومان و به ارزش ۲۹۳ میلیارد و ۶۷۰ میلیون تومان از سوی کارگزاری بانک سپه روی میز فروش بازار سهام قرار گرفت.

با این اتفاق چند سرمایه گذار حاضر به خرید این بلوک مدیریتی سهام بانک پارسیان شدند تا اینکه گروه صنعتی صفا با مدیریت صفا رستمی به همراه یک شریک ایرانی الاصل به نام العقیلی موفق به خرید این بلوک شد.

با این رویداد مهم که دومین خصوصی سازی بزرگ بورس بعد از بلوک ۳۰ درصدی صدرا در سال ۸۲ بود بحث‌های متعددی در خصوص صلاحیت خریداران و لزوم بررسی تأیید صلاحیت توسط بانک مرکزی و چگونگی تأمین منابع مالی برای پرداخت وجه معامله ۲۹۳ میلیارد تومان مطرح شد تا اینکه در واپسین روز مهلت پرداخت وجه نقد معامله، علی صالح آبادی رئیس وقت سازمان بورس اوراق بهادار از عدم قطعیت این معامله بزرگ در ۹ مهرماه ۸۵ خبر داد و دلیل آن را عدم ارسال به موقع مدارک در مهلت قانونی اعلام کرد.

از جانب دیگر در بحبوحه این ماجرا رئیس جمهور در میان مردم ساوجبلاغ به طور غیرمستقیم اما مشهود از این معامله ابراز نگرانی کرده و دستور برخورد را صادر کرد تا اینکه به دستور ابراهیم شیبانی رئیس کل بانک مرکزی آن دوران، عبدالله طالبی و بهرام فتحعلی مدیرعامل و رئیس هیأت مدیره بانک پارسیان برکنار شدند تا قصه فروش بلوک مدیریتی و ۲۸٫۸ درصدی این بانک بزرگ با خاطره ای تلخ برای خریداران به پایان برسد.

اما این پایان ماجرا نبود و ایران خودرو در حالی اوایل سال ۸۸ به دلیل اصلاح ساختار مالی و انباشت بدهی با مشکلات مالی و عدم امکان تقسیم سود در مجمع سالیانه و زیان ۱۷۷ میلیارد تومانی مواجه بود که بر اساس مصوبه شورای پول و اعتبار و با هدف رفع مشکلات کمبود نقدینگی این خودروساز بزرگ، تصویب شد هزار میلیارد تومان برای ایران خودرو در نظر گرفته شود.

این مبلغ توسط بانک‌های عامل تأمین شد،اما با بهبود وضعیت تولید و فروش ایران خودرو از یک سو و اعمال افزایش سرمایه بانک پارسیان (به ۸۹۹ میلیارد تومان در آن زمان) و احتمال افزایش ارزش این بانک از سوی دیگر ، قدرت چانه زنی مسئولان ایران خودرو برای فروش بلوک ۳۳ درصدی پارسیان بالاتر رفت.

این در حالی است که با توجه به سه عرضه عمده و ۶۵۰ میلیون سهمی از سوی شرکت های بیمه و سرمایه گذاری پارسیان و صبا تامین و فروش ۴۶۹ میلیون سهم و همچنین نوسان های سهام این شرکت، تصمیم گیران ایران خودرو ترجیح دادند سهام عمده بانک را در شرایط و قیمت بهتری عرضه کنند،بنابراین در شرایطی قطعیت این عرضه محرز و سهام بانک پارسیان از وثیقه خارج شده که حراج بیش از ۲۹٫۶ میلیارد سهم بانک پارسیان به سال های بعد موکول شد.

شهریور سال ۹۱ نیز فروش بلوک ۳۳ درصدی سهام بانک پارسیان توسط گروه ایران خودرو در میان فعالان بازار سهام قوت گرفت ولی هنوز مسئولی رسما" این خبر را تایید نکرد.

در این زمزمه و خبر غیر رسمی که از سوی چند منبع آگاه تایید شده بود ، بحث فروش ۴۰۰ تومانی هر سهم بانک پارسیان و معامله ۳۳٫۵ درصد سهام به ارزش ۱۷۶۴ میلیارد تومان در میان بود و حتی گفت شد چک ۳۰ یا ۳۰۰ میلیارد تومانی هم بین دو طرف رد و بدل شده است اما زمان مشخص کرد چنین رویدادی بی نتیجه ماند.

ثبت دیدگاه

ثبت