• شنبه 23 خرداد 1405
بانک سپه ایران

آیا ریال ایران بی‌ارزش‌تر از پول سیرالئون است؟

خلاصه مطلب

ریال ایران جزو 10 پول بی ارزش جهان قرار دارد اما این بدان معنا نیست که اقتصاد ایران جزو 10 اقتصاد ضعیف جهان است.

پایگاه خبری تحلیلی بانک مردم: ریال ایران جزو 10 پول بی ارزش جهان قرار دارد اما این بدان معنا نیست که اقتصاد ایران جزو 10 اقتصاد ضعیف جهان است.
به گزارش بانک مردم، طبق مصوبه‌ مجلس دولت می تواند چهار صفر از پول ملی حذف کند و ریال را جزو قدرتهای متوسط پول جهان کند اما با توجه به تورم افسارگسیخته اجرای این مصوبه به تعویق افتاده است. همین مساله نشان می دهد لیست بدترین پولهای ملی نمی تواند بیانگر وضعیت اقتصادی آن کشور باشد. به عنوان مثال طبق آمار بانک جهانی درآمد سرانه هر ایرانی سالانه ۲۸۷۰  دلار است اما درآمد سرانه هر سیرالئونی فقط 130 دلار است. یعنی به طور متوسط وضعیت اقتصادی و معیشتی هر ایرانی -حتی با این شرایط بد اقتصادی- حداقل 20 برابر بهتر از یک سیرالئونی است؛ با این وجود ارزش پول سیرالئون از ریال ایران بالاتر است. بدین ترتیب نمی توان گفت اقتصاد ایران از سیرالئون ضعیف تر است. در زیر ارزان ترین و بی ارزشترین پولهای جهان را بررسی می‌کنیم:

رتبه 1 :  بولیوار ونزوئلا
بولیوار ونزوئلا به عنوان ضعیف ترین ارز دنیا شناخته می شود. ونزوئلا در قسمت شمالی آمریکای جنوبی واقع شده است. ونزوئلا در تلاش است تا تا اقتصاد در سراشیبی کشورش را بهبود ببخشد. حتی زمانی که کرونا شیوع پیدا کرد سعی کرد به سمت اقتصاد بازار حرکت کند اما به بدترین رتبه در لیست 10 ارز ضعیف دنیا تقلیل پیدا کرد. به ازای هر دلار آمریکا، بولیوار ونزوئلا 457795.47 است.
رتبه 2 : ریال ایران
ریال ایران دومین ارز ضعیف دنیا است. سقوط اقتصادی ایران از تحولات سال 1979 شروع شد که منجر به خروج خیلی از مشاغل و شرکت‌ها از ایران شد. پس از آن جنگ ایران و عراق به شدت آن افزود. تحریم های اقتصادی که یکی پس از دیگری شرایط ایران را دشوار می کرد باعث شد ریال تا این حد دچار افت بشود. تحریم‌ ها در سال 2016 برای مدت کوتاهی برداشته شدند اما در سال 2018 و سپس در سال 2022 مجدداً شدیدتر شدند.
رتبه 3 : دونگ ویتنام
دونگ ویتنام سومین ارز ضعیف دنیا است. هنوز نقاهت پس از جنگ ها و تغییر وضعیت از یک اقتصاد متمرکز به اقتصاد بازار، آسیب های خود را بر کشور و نحوه عملکرد آن گذاشته است. ویتنام در حال حاضر یکی از فقیرترین کشورهای جهان است. 
با این حال، کارشناسان برجسته اقتصادی مطمئن هستند که ویتنام در مسیر درستی قرار دارد و زودتر از آن به دیگر کشورها خواهد رسید. به ازای هر دلار آمریکا، دونگ ویتنام 22,942.50 است.
رتبه 4: روپیه اندونزی
اندونزی یکی از کشورهای نسبتاً مرفه آسیای جنوب شرقی است. اقتصاد آنها باثبات است و کشور در حال حرکت به سمت توسعه و پیشرفت است. با این حال نرخ ارز آنها وضعیت جالبی ندارد و ضعیف است.
نهادهای نظارتی با انتشار اسکناس‌ های جدید در عناوین 1 هزار تا 100 هزاری برای جایگزینی با اسکناس ‌های قدیمی ‌تر و تغییرات دیگر تلاش کرده‌اند تا این مشکل را برطرف کنند. اگرچه روپیه اندونزی هنوز یکی از ضعیف ترین ارزها است اما امید به پیشرفت آن زیاد است. به ازای هر دلار آمریکا، روپیه اندونزی 14,526.30 است.
رتبه 5:  لئون سیرالئون
سیرالئون، واقع در آفریقا، یکی از فقیرترین کشورهای دنیا است. به تبع آن یکی از 10 ارز ضعیف دنیا است. شورش های داخلی، جنگ اخیر و درگیری های با ویروس‌ های مرگبار مانند ابولا، این کشور را از تمرکز بر رونق اقتصادی باز داشته است. نتیجه این همه مشکل اقتصادی این چنین ضعیف است.
با همه گیری کووید-19، اوضاع برای سیرالئون بیش از پیش بدتر شد. اقتصاد آن در این دو سال به شدت افت کرده است. به ازای هر دلار آمریکا، لئون سیرالئون 12,700.00 است.
رتبه 6: ارز کیپ لائوس
کیپ لائوس، متعلق به لائوس در جنوب شرقی آسیا و نسبتاً ناشناخته است. کیپ لائوس تنها ارز موجود در لیست است که ارزش آن کاهش نیافته است. به دلیل پایین بودن این ارز خیلی از مردم با دلار کار می‌کنند. این شرایط باعث شده اقتصاد کشور با دلار گره بخورد. با این حال امید به رشد کیپ لائوس بد نیست. به ازای هر دلار آمریکا، کیپ لائوس 12,760.00 است.

رتبه 7: سوم ازبکستان
رتبه هفتم ارز ضعیف دنیا متعلق به سوم ازبکستان، در آسیای مرکزی است. این کشور در گذشته وضعیت اقتصادی نابسامانی داشته است. در سال 2018، بسیاری از اقدامات نظارتی برای ارتقای سوم ازبکستان در اقتصاد جهانی انجام شد. اگرچه رشد اقصتادی ازبکستان پس از آن بهبود پیدا کرده است، اما هنوز مسیری طولانی در پیش دارد تا در بازار جهانی شرایط خوبی را تجربه کند. به ازای هر دلار آمریکا، سوم ازبکستان 11,160.00 است.
رتبه 8: فرانک گینه
آفریقا مملو از مواد معدنی بسیار ارزشمند است، به خصوص در گینه. با این حال، این کشور همچنان یکی از ضعیف ترین ارزهای جهان را دارد. نرخ بالای فقر، مسائل باند بازی و تورم، این کشور را به یکی از فقیرترین کشورهای جهان بدل کرده است. اقتصاد آن یکی از پر تورم ترین اقتصادهای جهان است.
با این حال، در چند ماه گذشته بهبودهایی را نشان داده و حدود چند صد فرانک رشد داشته است. به ازای هر دلار آمریکا، فرانک گینه 8,800.00 است.
رتبه 9: گوارانی پاراگوئه
پاراگوئه دومین کشور فقیر آمریکای جنوبی و نهمین ارز ضعیف دنیا است. پاراگوئه به دلیل ترکیبی از شکست اقتصادی، نرخ فقر و فساد بالا در سال ‌های اخیر نتوانسته از نظر اقتصادی پیشرفت کند. اگرچه صادرکننده مکرر سویا و پنبه است. با این حال، این صادرات برای مبارزه با فقر فزاینده و اختلال اقتصادی در کشور کافی نبوده است. به ازای هر دلار آمریکا، گوارانی پاراگوئه 6,856.36 است.
رتبه 10: ریل کامبوج
کامبوج یک ایالت پادشاهی در جنوب شرقی آسیا و دهمین ارز ضعیف دنیا است. ریل کامبوج در سال 1995 جایگزین ارز Piaster هندوچینی شد. چون ریل با نرخ بسیار پایینی عرضه شد، در بین مردم محلی محبوبیتی پیدا نکرد. در نتیجه باعث شد در بازار  جهانی پیشرفتی نداشته باشد.
حتی حالا نیز ریل کامبوج یکی از ارزهای غیرمحبوب در این منطقه است. مردم محلی ترجیح می ‌دهند با استفاده از دلار آمریکا و سایر ارزهای قویتر فعالیت کنند. این امر به کاهش ارزش بیشتر ارز دامن زده است. به ازای هر دلار آمریکا، ریل کامبوج 4,063.00 است.
 

ثبت دیدگاه