
پایگاه خبری تحلیلی بانک مردم: بانک مرکزی زمینه استفاده از برات الکترونیکی زنجیره تولید برای تسویه اعتباری معاملات در بستر اتاق پایاپای بورس کالای را فراهم کرد.
به گزارش بانک مردم و به نقل از بازار، بانک مرکزی با هدف توسعه ابزارهای تامین مالی زنجیره تولید، هدایت نقدینگی به سمت فعالیتهای مولد اقتصادی و تسهیل تامین مالی بنگاههای اقتصادی، زمینه استفاده از ابزار برات الکترونیکی زنجیره تولید برای تسویه اعتباری معاملات در بستر اتاق پایاپای شرکت بورس کالای ایران را فراهم کرد. در این راستا، بانک صنعت و معدن به عنوان بانک تخصصی در حوزه صنایع و معادن، برای اولین بار در تاریخ ۱۵ اردیبهشت ماه ۶ فقره برات الکترونیکی زنجیره تولید برای خرید مواد اولیه مورد نیاز صنایع فولادی در بستر بورس کالا صادر کرد.
با این روش، خریداران کالا می توانند به شیوه اعتباری و با استفاده از برات الکترونیکی زنجیره تولید، نسبت به خرید از بورس کالا اقدام کرده و فروشندگان نیز میتوانند برات الکترونیکی زنجیره تولید دریافت شده را تا زمان سررسید نزد خود نگه داشته، یا آن را برای خرید مواد اولیه به فروشنده دیگر منتقل و یا در صورت نیاز به نقدینگی آن را در شبکه بانکی تنزیل کنند. در واقع فرآیند تأمین مالی بنگاهها به صورت پیوسته و در طول زنجیرههای تأمین و مبتنی بر جریان واقعی کالا و خدمت در بستر معاملاتی شفاف صورت میگیرد و ضمن تامین مالی موثر و در طول زنجیره، از انحراف در مصرف اعتبارات نیز جلوگیری می شود.
در این زمینه و با توجه به تلاش های صورت گرفته برای فراهم سازی الزامات سامانه ای و بسترهای فناورانه، بانک صنعت و معدن به عنوان بانک تخصصی در حوزه صنایع و معادن، برای اولین بار در تاریخ ۱۵ اردیبهشت ۱۴۰۴ موفق به صدور ۶ فقره برات الکترونیکی زنجیره تولید جهت خرید مواد اولیه مورد نیاز صنایع فولادی در بستر بورس کالا شد. این مهم نویدبخش حضور موثرتر و پررنگتر شبکه بانکی به ویژه بانکهای تخصصی در تأمین مالی بخش واقعی اقتصاد خواهد بود.
گفتنی است در امسال مبلغ ۴۸۵ هزار میلیارد تومان برای تأمین مالی از طریق ابزارهای تأمین مالی زنجیرهتولید تعهدی پیشبینی شده است که این رقم شامل ۱۰۰ هزار میلیارد تومان برات الکترونیکی زنجیره تولید، ۲۲۰ هزار میلیارد تومان اوراق گام، ۱۱۵ هزار میلیارد تومان کارترفاهی متصل به اوراق گام و ۵۰ هزار میلیارد تومان مطالبات قراردادی (فاکتورینگ) میباشد که به شبکه بانکی کشور ابلاغ شده است.
انتظار می رود با توسعه ابزارهای تامین مالی زنجیره تولید و همچنین فراهم شدن بستر استفاده از سازوکارهای تسویه اعتباری نظیر بورس کالا، بورس انرژی و ...، ظرفیت مناسبی برای تامین مالی بنگاه های اقتصادی در طول زنجیرههای فعالیت آنبرات الکترونیکیها و رفع تنگنای اعتباری بنگاههای اقتصادی فراهم شود.