اثرات مثبت و منفی حذف ارز ترجیحی بر سفره‌های مردم

  • ۲۱ دی ۱۴۰۴
  • 68

پایگاه خبری تحلیلی بانک مردم: یک کارشناس اقتصادی با اشاره به حذف ارز ترجیحی و اینکه اجرای آن در درازمدت به نفع کشور و مردم خواهد بود، عنوان کرد که این کار جلوی چندنرخی شدن ارز و سوء استفاده رانت‌خواران را خواهد گرفت، اما زمان می‌برد تا نتایج مثبت اجرای آن را ببینیم.

به گزارش بانک مردم، حمید حاج اسماعیلی در گفت‌وگو با ایسنا، در ارزیابی حذف ارز ترجیحی در شرایط فعلی اقتصاد اظهار کرد: تمام مسئولان حتی کسانی که در حوزه بانک مرکزی فعالیت می‌کنند می‌گویند این چندگانگی نرخ ارز فسادزا بوده است، بنابر این وقتی مسئولان از نحوه تخصیص و توزیع ارز با نرخ‌های متفاوت ابراز نارضایتی می‌کنند و نتایج آن در کشور مناسب نبوده نشان می‌دهد که روش گذشته روش قابل نقد و غیر مطمئنی است.

وی افزود: با این حال آنچه بر آن تاکید داریم این است که به دلیل شرایط خاص کشور اجرای این طرح خیلی زود و تصمیم یکباره‌ای بود که می‌تواند با مشکلاتی همراه باشد، ولی در مجموع اکثر صاحبنظران اقتصادی معتقدند که ارز ترجیحی کارآمد نبوده و بیشتر موجب انحراف شده چون پدیده چند نرخی را به دنبال داشته است.

این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه بسیاری از مشکلات کلان اقتصاد حاصل چند نرخی بودن ارز است، ادامه داد: به دلیل نوساناتی که در نرخ ارز ایجاد می‌شد شاهد عدم ثبات در بازار بودیم و این مساله هم نارضایتی‌ صادرکنندگان و واردکنندگان و هم مردم را به عنوان مصرف‌کننده به دنبال داشت، همین مساله دولت را واداشت که ارز ترجیحی را بردارد، ولی بهتر بود مردم و جامعه از قبل در جریان واقعیت طرح قرار می‌گرفتند چون این تصمیم خیلی سریع اتفاق افتاد و کارهای عجولانه همواره با مشکلاتی همراه است.

حاج اسماعیلی درباره پیامدهای مثبت اجرای حذف ارز ترجیحی نیز اظهار کرد: این تصمیم که درباره تخصیص ارز به آخر زنجیره یعنی مردم و مصرف کننده گرفته شده، تصمیم خیلی بزرگی است و می‌تواند به نفع مردم باشد ولی باید به مردم روشنگری کنیم و بگوییم که ارز به آنها داده می‌شود؛ منتهی زمان می‌برد تا اثرات و نتایج اجرای آن را ببینیم.

وی با بیان اینکه ابعاد اجرای طرح هنوز شفاف نیست و باید منتظر باشیم تا نتایج اجرای یک دوره کالابرگ به دست آید، افزود: در حال حاضر قیمت برخی کالاها مثل روغن تا ۴۰۰ درصد گران شده است، بنابر این با حذف ارز ترجیحی دچار مشکلاتی خواهیم شد منتهی باید نتایج اجرای حذف ارز ترجیحی بررسی شود و در این بین دولت گرانی‌ها و تورم را کنترل کند چون مبلغ کالابرگ کمک زیادی به هزینه معیشت مردم نمی‌کند و نهایتا چند قلم کالا را بتوانند خریداری کنند بنابر این معتقدم که بر اساس نتایج اجرای طرح کالابرگ، نسبت به افزایش مبلغ آن باید تصمیم‌گیری شود.

ثبت دیدگاه

ثبت