• شنبه 17 مرداد 1405
بانک سپه ایران

نسخه جدید کارگزاران بورس برای درآمدزایی

خلاصه مطلب

باوجود محدودیت‌های درآمدی کارگزاری‌ها، این شبکه توانست در شرایط جنگی پایداری خودرا حفظ کند، اما توسعه زیرساخت‌های کارگزاری متناسب با رشد بازار نیازمند منابع و اصلاح مدل درآمدی است.

پایگاه خبری تحلیلی بانک مردم: دبیرکل کانون کارگزاران بورس و اوراق بهادار با اشاره به عملکرد شبکه کارگزاری در دوره جنگ و تعطیلی بازار سرمایه، گفت: با وجود محدودیت‌های درآمدی کارگزاری‌ها طی سال‌های گذشته، این شبکه توانست در شرایط جنگی پایداری خود را حفظ کند، اما توسعه زیرساخت‌های کارگزاری متناسب با رشد بازار نیازمند منابع و اصلاح مدل درآمدی است.

به گزارش بانک مردم و به نقل از ایسنا، حسن رضایی ‌پور امروز (شنبه) در نشست خبری کانون کارگزاران بورس و اوراق بهادار با اشاره به اتفاقات یک سال گذشته در بازار سرمایه اظهار کرد: سال گذشته دو جنگ را پشت سر گذاشتیم که البته تبعات جنگ دوم همچنان ادامه دارد. یکی از حوزه‌هایی که در جریان جنگ نقش پررنگی داشت، بازار سرمایه بود. بورس‌های ما، به ‌خصوص بورس‌های کالایی، امروز به یکی از حساس‌ترین عرصه‌ها در تبادل کالا و مواد اولیه تبدیل شده‌اند و نقش مهمی در این حوزه دارند.

رضایی‌پور ادامه داد: در تمامی ایام جنگ، بورس کالا و بورس انرژی به فعالیت خود ادامه دادند و به تبع آن، کارگزاری‌ها نیز در سخت‌ترین روزهای جنگ پشت ایستگاه‌های کاری خود حاضر بودند و این چرخه خوشبختانه قطع نشد.

دبیرکل کانون کارگزاران بورس و اوراق بهادار با اشاره به نقش سایر ارکان بازار سرمایه در تداوم فعالیت بازار گفت: بورس کالا، بورس انرژی، شرکت سپرده‌ گذاری مرکزی و سازمان بورس نیز در این مسیر پشتیبانی کردند، اما به دلیل جایگاهی که کارگزاری‌ها دارند و به‌ عنوان حلقه اتصال میان مشتریان و بازار فعالیت می‌کنند، این شبکه توانست پایداری خود را حفظ کند و کوچک‌ ترین آسیبی از محل کارگزاری‌ها به این زنجیره وارد نشد.

وی با بیان اینکه برخی شرکای تجاری در این دوره با مشکل مواجه شدند، گفت: با وجود این مشکلات، شبکه کارگزاری توانست پایداری خود را حفظ کند و به بازار خدمت‌رسانی ادامه دهد.

کانون کارگزاران؛ پل ارتباطی بازار در روزهای جنگ

رضایی ‌پور با اشاره به عملکرد کانون کارگزاران در دوره جنگ اظهار کرد: کانون کارگزاران در این ایام پل ارتباطی میان کارگزاری‌ها، ذی‌نفعان بازار، پرسنل و سایر افرادی بود که در این مسیر فعالیت می‌کردند.

وی افزود: در این دوره با قطعی بازار، قطعی اینترنت و بعضا اختلال در سامانه‌ها مواجه بودیم. همکاران ما در کانون کارگزاران نیز به واسطه رسالتی که برعهده داشتند، توانستند پل ارتباطی میان کارگزاری‌ها، ارکان بازار و سایر ذی‌نفعان باشند.

دبیرکل کانون کارگزاران ادامه داد: کمیته‌هایی نیز در این دوره به ‌صورت روتین برگزار شد. حتی در یک جلسه، با وجود تعطیلی بازار، زیرساخت پاسخ‌گویی شبکه آموزش به ‌صورت آنلاین فعال بود و پاسخ‌گویی آنلاین انجام شد.

وی همچنین به وضعیت نیروی انسانی در شبکه کارگزاری اشاره کرد و گفت: در شرایط سخت بازار، برخی افراد احتمالا توسط بنگاه‌های خود مجبور به ترک کار یا تعدیل نیرو شده بودند. همکاران ما در کانون، شبکه‌ای ایجاد کردند تا بتوانند این افراد را به فرصت‌های شغلی دیگر معرفی کنند.

رضایی‌پور افزود: خوشبختانه توانستیم با کمترین استرس و کمترین آسیب، این افراد را به واحدها و شرکت‌های دیگر معرفی کنیم و تقریبا می‌توان گفت خروج نیرو از شبکه کارگزاری بسیار اندک بود.

مشارکت بازار در تصمیم‌گیری‌های دوره بازگشایی

وی با اشاره به تعطیلی بازار سرمایه و جلسات مربوط به بازگشایی بازار گفت: بعد از این اتفاقات، تعطیلی بازار را داشتیم و جلسات بسیار سنگین و پرچالشی در دوره بازگشایی برگزار شد. ما به‌عنوان واسطه میان ذی ‌نفعان، سرمایه‌گذاران و بازار سرمایه، باید نظرات کل بازار را جمع‌آوری می‌کردیم. این نظرات به ‌صورت مکتوب و آنلاین جمع‌آوری و در اختیار سازمان بورس قرار گرفت.

دبیرکل کانون کارگزاران اظهار کرد: همکاران سازمان بورس با تشریک مساعی و مشارکت حدود ۸۰ درصدی بازار، تصمیم‌گیری و مدیریت فضا را چه در دوره تعطیلی بازار و چه پس از بازگشایی، به‌خوبی انجام دادند که جای  تشکر دارد.

رضایی‌پور با اشاره به هزینه‌های تحمیل‌شده به کارگزاری‌ها در دوره تعطیلی بازار گفت: شاید یکی از نکات مهم این بود که تنها منبع درآمدی کارگزاری‌ها کارمزد معاملات است، اما کارگزاری‌ها برای تداوم فعالیت بازار تا زمان رسیدن به آرامش، در مجموع تصمیم گرفتند این شرایط را تحمل کنند.

وی ادامه داد: پس از بازگشایی، شاهد یک بازگشایی بسیار خوب و شاید بتوان گفت خارج از تصور بودیم و این روند تا به امروز نیز ادامه داشته است.

دبیرکل کانون کارگزاران افزود: امروز شاید بازار دیگر به آن حمایت‌ها یا تزریق نقدینگی‌ها نیاز نداشته باشد، چراکه سرمایه‌گذارانی که امروز رفتار آنها را تحلیل می‌کنیم، وزن تحلیل بنیادی را بیشتر کرده‌اند و کمتر تحت تأثیر اخبار قرار می‌گیرند.

درآمد کارگزاری‌ها متناسب با توسعه بازار نیست

رضایی‌پور در ادامه به وضعیت درآمدی کارگزاری‌ها پرداخت و اظهار کرد: از سال ۱۳۹۹، پس از آن فضای رسانه‌ای که متأسفانه درباره درآمد کارگزاری‌ها شکل گرفت، درآمدهای این مجموعه‌ها بدون اینکه کارشناسی دقیقی روی آن انجام شود، محدود شد.

وی افزود: در این پنج - شش سال، تقریبا می‌توان گفت در حوزه زیرساخت شبکه کارگزاری، با توجه به توسعه‌ای که بازار داشته و نیازهای فناوری کارگزاری‌ها، سرمایه ‌گذاری قابل توجهی انجام نشده است.

رضایی‌پور تاکید کرد: قبل از اینکه به درآمد بپردازیم، باید به نیاز توسعه صنعت خودمان توجه کنیم. تمام زیرساخت‌هایی که در کارگزاری‌ها وجود دارد و به تبع آن شرکت‌هایی که از درآمد کارگزاری‌ها منتفع می‌شوند و منابع خود را در زیرساخت‌های شان استفاده می‌کنند، مانند شرکت‌های نرم‌افزاری، آنها نیز به تبع کارگزاری‌ها با چالش‌های درآمدی مواجه هستند.

وی با اشاره به اقدامات انجام‌ شده در سال گذشته گفت: سال گذشته با همراهی سازمان بورس و پشتوانه تیم کارشناسی، بسته‌های متناسب با تورم را به سازمان پیشنهاد کردیم که در حوزه اوراق بهادار این بسته مصوب و ابلاغ شد؛ اگرچه در این حوزه نیز فضای خبری و رسانه‌ای، یک جو نسبتاً مبهم ایجاد کرد.

دبیرکل کانون کارگزاران ادامه داد: در نهایت خوشبختانه این موضوع توانست به بازار کمک کند. نمی‌گویم صرفاً به شبکه کارگزاری کمک کرد، اما در شرایط جنگ، کارگزاری‌ها با وجود اینکه بانک‌ها با مشکلاتی مواجه شدند، توانستند پایداری خود را حفظ کنند.

رضایی‌پور درباره وضعیت کارمزدها در بورس کالا نیز گفت: در بورس کالا نیز دقیقاً بسته‌ای مشابه بسته‌ای که در حوزه اوراق بهادار پیشنهاد شده بود، به سازمان ارائه شده است. بررسی‌های فنی و کارشناسی تقریباً به پایان رسیده و منتظر تصویب و ابلاغ هیئت‌مدیره سازمان بورس هستیم.

وی افزود: امیدواریم با توجه به نیازمندی‌هایی که در حوزه کالا و انرژی داریم، این موضوع هرچه سریع‌تر تعیین تکلیف شود. ما امسال شاید یکی از چالش‌برانگیزترین بازارها را داشته باشیم و آن بازار برق است.

رضایی‌پور با اشاره به ناترازی انرژی و برنامه‌های دولت برای استفاده از ظرفیت بورس انرژی گفت: با توجه به ناترازی انرژی در بورس انرژی و برنامه‌های دولت برای استفاده از این بستر، نیاز است که خیلی سریع در این حوزه سرمایه‌گذاری شود؛ هم در حوزه زیرساخت و هم در حوزه کارگزاری‌ها. بنابراین افزایش کارمزد حیاتی است و امیدواریم سازمان بورس نیز این بخش را تعیین تکلیف کند.

پیشنهاد تنوع‌بخشی به درآمد کارگزاری‌ها

دبیرکل کانون کارگزاران با بیان اینکه کارمزد تقریباً تنها منبع درآمدی کارگزاری‌ها بوده است، گفت: ما در کنار موضوع افزایش کارمزد، پیشنهاد تنوع‌بخشی به منابع درآمدی را نیز به سازمان ارائه کرده‌ایم. در حوزه مدیریت دارایی‌ها، کارگزاری‌ها می‌توانند از منابعی که مشتریان در اختیار دارند، کارمزد مدیریت دارایی دریافت کنند، بدون اینکه مشتری نیاز داشته باشد برای این کار دغدغه جابه‌جایی پول یا تغییر نهاد مالی داشته باشد.

رضایی‌پور افزود: مشتری می‌تواند از این امکان استفاده کند و خوشبختانه کارگزاری‌های ما نیز به این سمت حرکت کرده‌اند.

وی همچنین به ظرفیت خدمات ارزش افزوده اشاره کرد و گفت: امروز در پلتفرم‌ها می‌توانیم قابلیت‌های مختلف، تحلیل‌های گوناگون، گزارش‌های متنوع و خدمات ارزش افزوده دیگری ارائه کنیم. این موضوع نیز به‌عنوان بخشی از پیشنهادهای ما به سازمان مطرح شده است.

رمزارزها؛ فرصت جدید برای درآمد کارگزاری‌ها

رضایی‌پور همچنین به دستورالعمل جدید بانک مرکزی در حوزه رمزارز و دارایی‌های رمزنگاری‌شده اشاره کرد و گفت: این حوزه یک فرصت بسیار استثنایی برای بازار سرمایه و به‌طور کلی کل بازار ایجاد کرده است.

وی افزود: این حوزه نیز نیاز دارد که سازمان بورس با همکاری نهادهای مالی و کارگزاری‌ها به آن بپردازد و زمینه استفاده از این فرصت را فراهم کند.

دبیرکل کانون کارگزاران بورس و اوراق بهادار در پایان گفت: امیدواریم بتوانیم این حوزه را نیز در سبد درآمدی کارگزاری‌ها قرار دهیم.

ثبت دیدگاه