پایگاه خبری تحلیلی بانک مردم: رئیس بانک مرکزی با اعلام شرط تحقق رشد اقتصادی ۸ درصدی از تقسیم بانکها به 7 حوزه تخصصی و مهلت 5 ساله قبل انحلال به دو بانک خصوصی خبر داد.
به گزارش بانک مردم و به نقل از بورس پرس، محمدرضا فرزین در اولین همایش تأمین مالی تولید از بنگاهداری به بنگاهسازی با اشاره به اهداف تعیین شده برای رشد اقتصادی، اعلام کرد: رشد ۸ درصدی بهعنوان هدف تعریف شده است. طی سه تا چهار سال گذشته بطور متوسط رشد اقتصادی بیش از ۴ درصد تجربه شده و در مواردی به ۵ درصد نیز رسیده است.
معضل اساسی تنگنای تأمین مالی است. اگر این مشکل حل نشود، دستیابی به رشد اقتصادی مورد نظر امکانپذیر نخواهد بود. بانکها باید قادر به تأمین مالی باشند اما این تأمین مالی نباید تورمزا و وابسته به پایه پولی باشد. در هیچ دورهای رشد اقتصادی پایدار بیش از ۶ یا ۷ درصد نبود و فشار سنگینی به بخشهای مختلف بویژه بانک ها وارد کرده است.
بانک ها نیازمند استانداردهای لازم هستند و اگر از کفایت سرمایه کافی برخوردار نباشند، مطالبات بسیار از دولت داشته باشند یا داراییهای منجمد زیادی در اختیار داشته باشند، تأمین مالی بهشدت دشوار خواهد شد. بنابراین اگر ۲ بانک خصوصی طی ۵ سال به کفایت سرمایه ۸ درصدی نرسند ، منحل خواهند شد.
بانکها باید تامین مالی غیر تورمی کنند که مبتنی بر منابع مالی بانک مرکزی نباشد. تامین مالی مردم خارج از بنگاهها حدود ۱۳ تا ۱۴ درصد بوده و به ۲۳ درصد رسیده اما بخشی از این برعهده دولت بود که به بانکها سپرده شد. تامین مالی همراه با رشد نقدینگی به تورم منجر می شود.
رشد اقتصادی ۸ درصدی با ۱۱۰ هزار میلیارد تومان پول محقق خواهد شد ولی حدود ۴۷۰ هزار میلیارد تومان اضافه برداشت بانکها است. برای افزایش نقش بانک ها در تامین مالی باید بانک ها را اصلاح کرد.
بانکها همه کاری انجام میدهند در حالی که در سایر کشورها به صورت تخصصی فعالیت میکنند. بانکهایی مانند ملی، کارآفرین و سامان هم به امور توسعهای میپردازند، تجاری عمل میکنند و هم خدمات قرضالحسنه ارائه میدهند. در هیچ جای دنیا این گونه نیست.
تقسیم بانکها به 7 حوزه تخصصی در دستور کار است و میتواند به بهبود کارکرد بانک ها و تأمین مالی کمک کند.